Alles over vogelhuisjes!

Wist je dat je waarschijnlijk op zoek bent naar nestkasten? Een vogelhuisje is namelijk een voederplaats voor vogels – en geen broedgelegenheid. Geeft niets! Wij willen het best vogelhuisjes noemen. Als de vogels maar hoog en droog overleven!

Wat is belangrijk bij de aanschaf van een vogelhuisje?

Allereerst: dat je een goede plek hebt. Een vogelhuisje zou niet makkelijk bereikbaar moeten zijn voor katten. Zorg er daarnaast voor dat de volle zon niet de hele dag in het vogelhuisje schijnt, dat kan namelijk fataal zijn voor jonge vogels. Richt de opening verder niet naar het westen, maar naar het noordoosten of zuidoosten, zodat het niet kan inregenen.

Wanneer kan ik een vogelhuisje het beste ophangen?

Ons advies aan klanten is altijd om een vogelhuisje op te hangen in het najaar of uiterlijk in maart. Dan kunnen de vogels er alvast aan wennen en het vogelhuisje kan gebruikt worden als winterverblijf tot het broedseizoen in het voorjaar.

Welke vogels broeden er in mijn tuin?

De meest bekende tuinvogel als het gaat om broeden is toch wel de koolmees. Ook de pimpelmees doet het goed. Een mezenfamilie is erg actief en gaat zelfs goed samen met een druk gezinsleven. Toch zijn er veel meer tuinvogels die een vogelhuisje erg op prijs kunnen stellen. Bijvoorbeeld Boomklevers, Eksters, de Vlaamse Gaai, de Heggenmus, de Houtduif, de Huismus, de Roodborst, de Turkse Tortel en de Winterkoning.

Kan ik meerdere vogelhuisjes ophangen?

Zeker! Echter, als je meerdere kastjes ophangt, let er dan op dat ze niet te dicht bij elkaar hangen. Vogelhuisjes voor verschillende soorten moeten minimaal drie meter uit elkaar hangen, vogelhuisjes voor dezelfde soort moeten minstens tien meter uit elkaar hangen. Er zijn echter uitzonderingen: huis- en ringmussen leven in families. Er zijn zelfs heuse mussenvilla’s waar hele families in kunnen trekken. Erg leuk en actief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *