Koolmezen, wie kent ze niet? Deze vogel leeft namelijk niet alleen in bosrijke gebieden, maar is ook zeer actief  in de Nederlandse tuinen. Met wat struikgewas of bomen in combinatie met een pindanetje of nestkast zijn de koolmezen niet weg te slaan!

Verspreiding van de koolmees

Het geschatte aantal koppels koolmezen in Nederland staat dan ook op ruim een half miljoen –  en dit stijgt elk jaar. De gemiddelde leeftijd van een koolmees wordt geschat op 10 jaar. De oudste geringde en geregistreerde koolmees werd echter 15 jaar oud en de wetenschappelijke schatting is dat zelfs een leeftijd van 22 jaar gehaald kan worden.

In de koolmees nestkast

Het nest bestaat vaak uit mos, stengels, wortels en bevind zich in nestkasten of vergelijkbare holten in het landschap. Gemiddeld is de hoogte van het nest zo’n 2-5 meter. Een nestkast voor koolmezen heeft een invliegopening van 32 tot 34 millimeter.

Het koolmeesvrouwtje broedt twee keer per jaar tussen maart en juni. In het geval van vernietiging of afschaffing van het nest, kan het een nieuw broedsel leggen. De grootte van de eieren is ongeveer 18 bij 13 millimeter. De eieren zijn wit met rode vlekken met een glad, licht glanzend oppervlak.

Het nest bestaat meestal uit zeven tot twaalf eieren, zelden minder. De tijd tussen het uitkomen van het eerste ei en het uitkomen van de laatste eieren ligt tussen de 12 en 15 dagen. Tijdens de kweekperiode wordt de vrouw gevoed door het mannetje. In de periode waarin de jongen zich in het nest bevinden, (16 tot 21 dagen) worden de jongen gevoed door beide ouders.

Bijvoeren van de koolmees

Het voedsel van de koolmees is sterk afhankelijk van de periode. In de zomer bestaat het voornamelijk uit insecten, maar bij gebrek daaraan kan ook plantaardig voedsel zoals beukennootjes, bessen en hazelnoten worden genuttigd. Koolmezen kunnen in de winter geholpen worden door bij te voederen met pindanetjes, zaden, vetbollen en zonnebloempitten. Het bijvoeren met zoute producten als gezouten spek raden wij sterk af in verband met de gevoeligheid van de koolmees voor teveel zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *